מאת: אטיה יוסי עו"ס מנהל מרכז גמילה בראשית
המושג כניעה בשיטת שניים עשר הצעדים הוא שונה ואף ההיפך מהמקובל מהתפיסה הנורמטיבית שמתרגמת כניעה להפסד/ חולשה. לדוגמא: בצבא מתרגמים כניעה להפסד/חולשה.
בתהליך של טיפול גמילה להיכנע זה לנצח את המחלה כלומר אני נכנע מול הראש שלי שאומר לי “אני יכול לבד”, “אני יודע ומבין הכל” , “אף אחד לא מבין אותי”, “אני החולה וגם הרופא”.
אני לא נכנע מול משהו או מישהו הכל מתחיל בי ומסתיים בי. הרעיון זה להימנע מראש ממלחמה שההפסד בה ידוע מראש.
המתמכר למעשה חי פנטזיה שהיא לא מציאותית כתוצאה מאגו ופחד משינוי שבתוך תוכו יודע המתמכר שהוא צריך. אך בורח מזה עם הצדקות אשר משמרות את הבעיה שלו. כל זאת על מנת להישאר באותו מקום מוכר ובטוח.
ברוב המקרים המתמכר מגיע לכניעה רק כאשר כל הדלתות נסגרות לו והוא חווה חוסר כח מול המציאות העגומה והקשה אליה נקלע.
במרכז גמילה בראשית אנו רואים ומבינים כי הכניעה לא נשארת במצב סטטי וזאת מכוון שבעיית ההתמכרות לא נעלמת היא חיה ונושמת גם בלי הסמים, הימורים, אלכוהול ועוד.
לדוגמא: מטופל מגיע לגמילה בדרך כלל חסר כח וכנוע בימים הראשונים. לאחר מכן בתוך התהליך כאשר הוא נקי משימוש, אוכל וישן טוב, חוזר מעט לעצמו. ישנה נטייה לשכוח את החוסר אונים שהכריח אותו למעשה להגיע לגמילה ולחזור לדפוס הישן והמסוכן של אותה פנטזיה לא מציאותית.
במרכז גמילה בראשית אנו מומחים בזיהוי מצבים כאלו שמבחינתנו זה שורש הבעיה ומיד מתייחסים כשזה קורה דרך שיטות טיפוליות שגורמות למטופל לחוות חוסר אונים בזמן טיפול שימחישו לו שהבעיה עדין קיימת ולא נעלמה כפי שחשב.
המטרה העיקרית היא להעביר למטופל את המסר שמדובר בבעיית חיים וניהול וחיים ושצריך לטפל בזה על בסיס יום יומי.
המתמכר בתהליך הגמילה רוכש מודעות לבעיה, חווה תהליכים רגישים ונפשיים והכי חשוב לומד שזה כתוצאה מפרשנויות מוטעות של החשיבה שלו.
רק כאשר המתמכר נכנע אל מול הראש שלו שמספר לו סיפורי אלף לילה ולילה… הוא לומד ומבין שאף אחד לא הבעיה שלו אלה ההתמודדות היא מול החשיבה שלו. בנקודה זו יש לו אפשרות להתחבר לאמת הפנימית שלו שקיימת מתחת לכל השכבות שההתמכרות יצרה עם השנים.
רק אז הוא מתחיל לגלות פתיחות לרעיונות חדשים ומתעורר לחיים מציאותיים, בוגרים וכנים.
והכי חשוב מבין כי: כניעה=ניצחון