אלכוהוליזם הינו התמכרות לאלכוהול ומשקאות חריפים. צריכה כבדה של אלכוהול (בירות, יינות, וויסקי, ערק, טקילות, וודקה ועוד) נתפסת כבעיה בריאותית המסכנת חיים שללא טיפול הולם עלולה להוביל למוות, בעיקר בשל מחלות כבד או כליות, דימום פנימי, התדרדרות מוחית, הרעלת אלכוהול, תאונות דרכים ואף התאבדות. בנוסף לפגיעה בריאותית ונפשית, אלכוהוליזם יכול לפגוע במעמדו החברתי של המכור ויחסיו עם הסביבה. מבין המאפיינים הבולטים של אלכוהוליזם: רצון רב לצרוך אלכוהול, חוסר יכולת להפסיק, עלייה בכמות האלכוהול הנצרכת, איבוד שליטה בזמן השתייה, קושי בהשגת אפקט ההשתכרות ולכן הגדלת המינונים או החלפתם בחזקים יותר.
בישראל ע”פ ההערכות ישנם בין 70,000 ל-100,000 אנשים הסובלים מהתמכרות לאלכוהול. בעיקר נפוץ יותר בשכבות החלשות (עולים חדשים וותיקים) אבל לא רק.
בתרבות המערבית (דהיינו ‘התרבות שלנו’) קשה להתייחס לאלכוהול כאל סם מסוכן כי הוא נמצא בכול פינה וניתן לרכוש אותו באופן חוקי בכול חנות מעל גיל 18 ללא הגבלה. אך אין זה אומר שיש להתייחס אליו בקלות ראש.
התלות באלכוהול מזיקה במישור הפיזי, הנפשי והחברתי. בכמויות קטנות הוא עשוי לעורר אך בכמויות גדולות הוא מדכא את תפקודי המוח.
האלכוהול הוא חומר מדכא אשר פועל על כמה מערכות במוח ביחד. שני תפקידים עיקריים בעת צריכה אלכוהול – הפחתת רמת החרדה ושיבוש החשיבה. בני הנוער משתמשים בזה לתפקיד הנרקיסיסטי; כלומר להרגיש משוחררים מחרדות, להרגיש חזקים, ובעלי תחושת עליונות. המבוגרים משתמשים בזה לספק את יצר ההרס העצמי, והדחף להרוס את חייהם.
לעיתים, הבעיה בגמילה מאלכוהול היא שקשה יותר להיגמל מהתלות באלכוהול מאשר במרבית החומרים הממכרים האחרים.
מרכז גמילה בראשית מטפל בגמילה מאלכוהול. הטיפול באלכוהוליזם מתחיל בגמילה פיזית בליווי צמוד של אחות בימים הראשונים, ולאחר התאוששות המטופל מתסמיני הגמילה, נכנסים בהדרגתיות לשלב של שיחות תרפויטיות וסדנאות טיפוליות.
במקביל אנו ממליצים על גישת טיפול המבוססת על עזרה עצמית קבוצתית שצברה פופולאריות והצלחה במהלך המאה ה-20, ועד היום. “אלכוהוליסטים אנונימיים” היא הדוגמה המוכרת ביותר והמוצלחת ביותר והיא מהווה את הבסיס של תוכנית 12 הצעדים.
בגדול, זוהי תוכנית 12 השלבים לגמילה מאלכוהול:
- מודעות: איננו יכולים לשלוט בצריכת משקאות אלכוהוליים.
- אמונה: אמונה שיש בכוחך את היכולת לשינוי.
- החלטה: החלטה לתת ל___ להביא אותנו למקומות הנכונים.
- חשבונאות: ניהול חשבון אישי.
- הודעה: הכרזה פומבית על הדברים הרעים שנוצרו מהתנהגותנו.
- הכנה: לאפשר ל___ להסיר מעלינו את כל הדפקטים באישיות שלנו.
- בקשה: בקשה מהכח העליון להסיר את הפגמים האנושיים שלנו.
- הכנת רשימת אנשים אשר פגענו בהם
- תיקון: ניסיון לבצע תיקון עם אותם אנשים.
- התבוננות יומית: התבוננות יומית על הפעילות שלנו, ותיקונים מיידים במקרה הצורך.
- תפילה ומדיטציה
- שירות: הבאה ועזרה לאחרים שחולשה בו כמו שהכח העליון עזר לנו.
שימו לב שקבוצות שונות של AA יכולות להשתמש במונחים שונים או להתאים את המונחים לפי המקום והקהל.
גמילה מאלכוהול – דרך הטיפול במרכז הגמילה בראשית.
במכון לגמילה מאלכוהול אנו פועלים במספר מישורים:
- טיפול תרופתי – טיפול תרופתי הכולל השגחה של אחות צמודה לפי הצורך.
- דינמי – שיחות תרפויטיות בהן תעשה עבודה על הפחד של המטופל מאובדן שליטה והפחד מההכרות עם העצמי.
- טיפול קבוצתי – יצירת קשרים בין אישיים, מניעת חזרה למעגל השתייה, רכישת ידע על בריאות האדם והנזקים שגרמו השתייה ההרסנית לגופו של המכור.
צוות הטיפול במרכז הגמילה מאמין וחי על פי עקרונות רוחניים של קבלה, הכלה ונתינה.