מאת: תמר שמעון פסיכותרפיסטית הוליסטית
תהליכי צמיחה קבוצתיים במרכז "בראשית"
נשימה מודעת – ריברסינג
נשימה היא אחד הביטויים הכי מובהקים למצבנו הנפשי, למה שמתחולל בתוכנו. על ידי הנשימה אנו יכולים לזהות מתח, לחץ ומצוקה וגם התרגשות, רווחה והקלה בעצמנו וגם אצל זולתנו. מכיוון שהנשימה היא כלי שקשור ומחובר ישירות לתנועותיה של הנפש, אך עם זאת יש לו גם ביטוי חומרי ממשי – יש לנו אפשרות לגעת בתכנים נפשיים על ידי הנשימה. בסדנא, מעבר לפגישתנו עם הנשימה כראי של הנפש, אנו לומדים גם להחליף את הכיוון ולהשתמש בנשימה על מנת להשפיע על תהליכים נפשיים.
בסדנא במכון הגמילה בראשית, הנשימה משמשת כלי של טיפול וריפוי של מחלת ההתמכרות על ידי תהליך של כמה שלבים.
1. השלב הראשון הוא מודעות. לרוב, אנו נושמים בלי לשים לב. הנשימה היא דבר שקורה מאליו, בדרך כלל ללא כל מאמץ מצדנו. המודעות לנשימה מאפשרת היכרות עם דפוסים נפשיים שקיימים בנו ואנו לא מכירים. סוגי נשימה שונים.
משקפים מצבים שונים – למשל, נשימה שטחית ומהירה משקפת היסטריה ולחץ. בסדנא, אנחנו מפנים את תשומת לבנו, לעתים לראשונה בחיים, אל הנשימה שלנו. המודעות לנשימה מעוררת שאלות שנוגעות לנפש – כיצד ולמה התקבע אצלנו דפוס נשימה כזה ולא אחר? כיצד משקפת הנשימה שלנו את מצבנו הנפשי הנוכחי, ואת המשקעים שצברנו בהתמכרות הפעילה?
2. השלב השני דרכו אנו עובדים בסדנא הוא התבוננות. אנחנו מתבוננים בנשימה שלנו, גם זו הטבעית וגם זו המלאכותית שבה אנחנו משתמשים בסדנא. השאלות שמלוות אותנו כל הזמן במהלך ההתבוננות הן, למשל, עד היכן הנשימה שלי מגיעה? האם יש מקומות בגוף שלי, בחיים שלי, שאליהם “לא מגיע אוויר”? אילו מקומות תקועים, חסומים, מכווצים וכואבים יש בגופי ובחיי, שמנעתי מהם את זרם הכוח החיוני הזה? איזה מצבים מעוררים בי דחף או רצון לא לנשום? איך משפיעים זיכרונות או התמודדויות חיות עם רגשות שונים – פחד, כעס, עצב, שמחה, חרטה, תקווה – על הנשימה שלי?
שלב זה של התבוננות מעמיק את רמת המודעות שלנו ומגביר את רמת ההיכרות שלנו עם הנשימה ככלי של ביטוי נפשי.
3. השלב הבא הוא השלב שבו אנחנו מתחילים לנשום. מתוך עבודת המודעות וההתבוננות אנחנו ממשיכים אל נשימה אקטיבית שלכוחות הנפש – מחשבה, דמיון, רגש, תחושה – אין ברירה אלא להיסחף אתה ולהתמסר לה. הנשימה האקטיבית מלווה בתנועה של הגוף, בהבעה של קול (צעקות, אנחות, בכי, צחוק, חזרה על מילים שונות) ובתחושות פיזיות. הנשימה האקטיבית למעשה מנטרלת את השומרים הרבים שקיימים בתוכנו, שתפקידם לשמר את המצב הקיים, למנוע הפיכות ורעידות אדמה. כשהשומרים מנוטרלים – לפתע צצים כל מיני דברים, חלקם נעימים וחלקם מייסרים ומטרידים מאוד, דברים ששכחנו, דברים שהדחקנו, רגשות אסורים ומודחקים. הקתרזיס הזה – שחרור האנרגיה העצום שמתבצע במהלך הנשימה והתנועה – מביא לפורקן, לתובנות רעננות, לראייה מחודשת של העבר ושל המציאות העכשווית.
הנשימה האקטיבית מוציאה אותנו מאזור הנוחות שבו אנו חיים-לא חיים זמן רב, ומאפשרת לנו התחדשות, היכרות עם צדדים נוספים בעצמנו, והתמודדות עם תכנים נפשיים שמפעילים אותנו.
4. ואחר כך – התכנסות. הרפיה. איסוף. המודעות לנשימה קיימת כל הזמן. מה השתחרר מאיתנו. מה התווסף לנו. מה כואב. מה כבר לא.
תהליך הנשימה שהעליתי כאן על הכתב הוא התהליך הבסיסי שאיתו אני עובדת במכון הגמילה בראשית. מכיוון שנשימה היא כוח חיוני ודינמי ואישי מאוד, ישנו, למעשה, מגוון אינסופי של אפשרויות להתרחשות בסדנא.
על ההשפעה של נשימה בקבוצה ועל התנגדויות לתהליך הנשימה – פיזיות ונפשיות – אכתוב בהמשך.