מאת: תפארת גבאי, עו"ס ומאמנת אישית בתחום ההתמכרויות
מצחיק לראות כיצד מטופלים חדשים המגיעים למרכז גמילה “בראשית”, מאופקים מאוד ומתאמצים שלא להראות את החלקים הפחות נעימים הקיימים באישיותם שלעניות דעתי, בגללם הגיעו לטיפול במרכז גמילה.
אחת המידות הכי פופולאריות עימה מתמודדים מכורים המגיעים לגמילה היא “מידת הכעס”
מהו כעס?
מטופלים רבים אינם מודעים כלל למגוון הרגשות הרחב הקיים, ולרוב נמצא כי סל הרגשות הקיים אצלם מכיל רגשות ראשוניים כגון: עצב, שמחה, כעס, דיכאון …
לרוב אנשים נוטים לחשוב כי כעס הוא רגש, אך בעיני כעס הוא אינו רגש, אלא, תגובה לרגש אחר או אם תרצו אפשר לקרוא לזה “רגש בתחפושת”.
במהלך הטיפול הפרטני והקבוצתי, אנו בוחנים מה מעורר בנו כעס, ולרוב מגלים שמתחת למעטה הזועף שלנו מתחבאים רגשות כגון: השפלה, פגיעות, לחץ, תסכול, עוררות יתר בשל חוויות חיים קודמות, בושה, אשמה ועוד.
כיצד מנהלים את הכעס?
בכדי להתמודד עם הכעס ראשית יש לפתח מודעות לרגש האמיתי העומד בבסיס הכעס ולאחר מכן לטפל באופן נקודתי באותו הרגש.
אחת הטכניקות הפופולאריות לניהול כעסים הינה מודל אפר”ת הלקוח מטיפול התנהגותי קוגניטיבי (CBT). במודל אפר”ת, הדגש הינו על הפרשנות המשפיעה על הרגשות שלנו וגורמת לנו להגיב ולהתנהג בצורה מסוימת – לרוב באופן לא רצוי ולא ראוי. באמצעות שינוי הפרשנות ניתן לחולל שינוי גם ברגשות וכמובן בתגובה.
במסגרת הטיפולית במרכז בראשית – הן בטיפול הפרטני והן בקבוצתי, אנו מסתייעים במודל זה על מנת לבחון את הפרשנות שלנו אודות אירועי חיים שונים וכן מציעים חשיבה ותגובה אלטרנטיבית אדפטיבית יותר.